MİRAS HUKUKU

Gerçek kişinin ölümü veya gaipliği halinde, bu kişinin malvarlığının kimlere ve ne şekilde intikal edeceğiyle ilgilenen hukuk dalına miras hukuku denir.

Miras hukuku, gerçek kişinin ölümü veya gaipliği halinde, bu kişinin malvarlığının kimlere ve nasıl intikal edeceğini düzenleyen hukuk dalıdır. Gerçek kişinin ölümü ve gaipliği halinde mal varlığının ne şekilde ve kimlere nasıl intikal edeceğinin belirlendiği hukuk dalına Miras Hukuku denmektedir. Ölüm öncesinde yasal şartlara uygun şekilde bir vasiyetname bırakan şahısın tüm malvarlığı saklı paylara riayet edilmek kaydı ile vasiyetnamedeki belirtilen şekilde paylaştırılır. Ölümden önce vasiyetname düzenlememiş şahsın tüm malvarlığı ise eşinin hayatta olup olmamasına göre farklı şekillerde paylaştırılmaktadır.

Miras Malları Nelerdir?

Miras Hukuku içerisinde Miras malları Tereke adı ile anılmıştır. Tereke mirasçının ölümü ile birlikte mal varlıklarının taşınır taşınmaz mallar, hak ve alacaklar, hakların bütünlüğüdür. Bu nedenle Tereke ikiye ayrılmakta ve aktif ve pasif olarak adlandırılmaktadır.

Aktif Miras Hakları : Taşınır Mallar, Taşınmaz Mallar, Ayni Haklar, Şahsi Haklar, Doğmuş ve ileride doğacak haklar vb…

Pasif Miras Hakları: Mirasçının Borçları, Miras Bırakanın Rehinleri, İpotekleri, Miras Bırakanın Yükümlülükleri, Taahhütleri vb…

Bodrum  Avukat ve Danışmanlık Bürosu ; Miras Hukuku alanında vasiyetname hazırlanması ve miras paylaşımı işlemleri hususlarında yazılı ve sözlü hukuki danışmanlık hizmeti vermektedir.(